>
Administrasjonen
Finn oss
HOVEDSIDE
AKTUELT
FRILUFTSOMRÅDER
TURFORSLAG
UNIVERSELL UTFORMING
BADETEMPERATURER
KANOER OG FRILUFTSUTSTYR
VESTKYSTPARKEN
FRILUFTSLIVETS UKE
KURS OG NATURVEILEDNING
BROSJYRER
12 MEDLEMSKOMMUNER
SKI-INFO OLALIA
SIKRING - KJØP AV FRIOMRÅDER
STYRET OG ÅRSMØTET
FRILUFTSLINKER
TURISTINFORMASJONER
BILDER OG VIDEO
 
Er Romsa Norges fineste båtsted?

Vi Menn-Båt har tydeligvis falt helt for Romsaøyane. Nå har de laget nok en artikkel fra Romsa hvor de hevder at øygruppen bør kunne konkurrere om betegnelsen "Norges fineste båtsted" Blir morsomt å se om de gjennomfører en slik kåring og ikke minst om publikum vil stemme på Romsa. Vi oppfordrer våre lesere til å gjøre nettop det! Artikkelen kan også lastes opp via link.

Link til Vi Menn Båt: http://www.klikk.no/motor/baat/havner/article598291.ece
                                    (her finner du også en fin bildeserie fra Romsa)

Vi Menn Båts Vestlandstur 2010

Romsaøyene

Norges fineste båtsted?

 

Hvis man skal kåre Norges fineste båtsted, er Romsaøyene en het kandidat.

Vi har vært innom noen havner her i Vi Menn Båt, og det vi har sett befinner seg over hele skalaen fra "ille" til "fantastisk".

Romsaøyene helt nord i Rogaland, i Sunnhordlandsbassenget, befinner seg definitivt på den riktige enden av skalaen. Sjelden har vi sett havner så godt tilrettelagt for fritidsbåter. Her er alt “på stell” og vel så det, med flotte bryggeanlegg, grillhus, benker, toalett og flust med fortøyningsmuligheter.

Totalt har Romsaøyene åtte bryggeanlegg, i tillegg til at du finner mange lune viker her, der du kan legge deg på svai eller fortøye inn mot svabergene.

I Naustvika hopper vi i land for å sjekke forholdene nærmere. Det gode førsteinntrykket bare forsterker seg. Rent, pent, gjennomtenkt, og i det hele tatt innbydende.

Share12

Gilde gjestehavner i vest

Havneperlene du ikke kjenner

Familievennlig

Litt lenger nordøst sklir vi inn i en annen liten vik, der to karer slapper av i seilbåt. De skamroser øyene. Her er tydeligvis ikke bare fine havner, men massevis av stier. Alt i alt et ypperlig mål for familiepicnic sjøveien.

Over på nordsiden av Lille Romsa finner vi et tilsvarende flott anlegg ved navn Klungervik. Her er det også knallflotte kaianlegg, masse benker og grillhus, og alt virker nytt, velholdt og innbydende.

Stedet er selvsagt populært, og her anmodes pr. plakat om å foreta baugfortøyning!

Grindanes på nordøstsiden av Store Romsa var vi ellers ikke innom med vår reportasjebåt, men i følge Friluftsrådet Vest er dette kanskje det aller fineste anløpsstedet på Romsaøyene.

=

© Geir Svardal

Historikk

Det er nok lett for brukerne av fritidsbåter å ta skjærgårdens fasiliteter for gitt. Men steder som Romsaøyene oppstår ikke av seg selv.

Det var i 1990 området ble sikret som offentlig friluftsområde, og arbeidet med å gjøre dette om til en perle for båtfolket begynte. Flere instanser er involvert i utbygging og vedlikehold - som Friluftsrådet Vest, Statskog, kystlag og båtlag.

Alle områder har sin historie, om enn ikke alltid nedtegnet. Heldigvis finnes det en god del historikk å finne om Romsaøyene, som i sin tid hadde både lensmann og prest.

Her var det også flere gårder, og såpass med småfolk at øyene fra 1923 til 1944 var en egen skolekrets. Så ble øyene fraflyttet etter krigen, og området ble kjøpt opp og lagt ut til et forsøksfelt for skogsfrøavl.

Romsaøyene er blitt omgjort fra granfrøplantasje til et friluftsområde og en perle for fritidsbåtfolk.


Vis Vi Menn Båt-havner i et større kart

Landets flotteste? Vi tar mer enn gjerne i mot tips om steder som kan konkurrere om den hedersbetegnelsen.

Grindanes ligger på nordøstsiden av Store-Romsa.=
Grindaneskaien på Store-Romsa

  

 Følg oss på

  

  

Last ned ny flyer

 

Siste brosjyre

 

 

 

 

 
Webløsning levert av TYFON strategi og konsept - Powered by i-tools